Binnenkort is het weer vakantie. Misschien bindt u tijdens de krokusweek uw skilatten aan. Of kiest u voor een meer zonnige bestemming? Reizen is leuk, maar het vraagt voor velen een grote hap uit het budget. En wat als u wegens onvoorziene omstandigheden niet kan vertrekken? Of als u ter plaatse wordt geconfronteerd met een noodsituatie? Loopt er voor of tijdens uw vakantie iets mis, dan kan reisverzekering nuttig blijken. En daarmee hoeft u zich alvast minder financiële zorgen te maken. Een goede reden om te overwegen of zo’n verzekering voor u geschikt is!
Wat is een reisverzekering?
Een reisverzekering beschermt u en uw gezin tegen bepaalde risico’s op vakantie. U bent niet verplicht er een af te sluiten.
Het ziekenfonds zal tussenkomen als u medische verzorging nodig heeft in het buitenland en het dekt ook uw repatriëring als die om gezondheidsredenen is. Vergeet niet de noodzakelijke documenten mee te nemen naar het buitenland.
Sommige medische kosten worden echter niet terugbetaald door uw ziekenfonds, bijvoorbeeld al ze het gevolg zijn van het beoefenen van een gevaarlijke sport. Zo beschouwen sommige ziekenfondsen skiën als een gevaarlijke sport. Het verlies van uw bagage of het repatriëren van uw wagen dekt uw ziekenfonds evenmin. De tussenkomst van het ziekenfonds is ook beperkt in bedrag. Een reisverzekering kan dus wel nuttig zijn….
Welke dekkingen biedt de reisverzekering?
Vooraleer u een reisverzekering afsluit, overweegt u best welke reële risico’s u tijdens uw vakantie loopt. U loopt niet overal evenveel risico’s: een avontuurlijke vakantie in de Australië houdt wellicht meer risico’s in dan een all-in strandvakantie in Spanje.
De meest voorkomende bestanddelen van een reisverzekering zijn:
- Bijstand aan personen: een tussenkomst in de kosten voor hospitalisatie en medische verzorging (na de tussenkomst van uw ziekenfonds en uw hospitalisatieverzekering), reddingsoperaties, kinderopvang, repatriëring, …
- Reisannuleringsverzekering: vergoedt kosten als u uw reis moet annuleren omwille van onvoorziene omstandigheden zoals ziekte, een verkeersongeval tijdens uw vakantie, het overlijden van een nabij familielid, …
- Bagageverzekering: komt tussen bij diefstal, verlies of beschadiging van uw bagage. Ze betaalt ook de kosten terug als u enkele noodzakelijke spullen moet kopen na verlies van uw bagage.
- Rechtsbijstandverzekering: betreft juridisch advies en hulp, en ook tussenkomst in de eventuele gerechtskosten. Bv. discussie over de staat van het vakantiehuis dat u huurde, of omdat de ligging ervan anders is dan wat u zag in de advertentie, enz.
- Optioneel kunt u ook bijstand aan voertuigen laten opnemen in een reisverzekering. Dat omvat o.a. volgende dekkingen: pechverhelping, een vervangwagen, het slepen of ophalen van uw auto, het opsturen van de noodzakelijke wisselstukken om uw wagen te herstellen, … Let op indien u een wagen huurt: ga zeker na of de basisautoverzekering die wordt aangeboden voldoende garanties biedt.
De voor u meest gepaste reisverzekering moet een antwoord geven op uw behoeften en die van uw gezin.
Hoe sluit ik best een reisverzekering af?
Wie een vakantie boekt via een reisbureau, krijgt echter vaak in optie een reisverzekering mee aangeboden. Maar u hoeft een reisverzekering niet noodzakelijk te nemen bij uw reisagent. Uw verzekeraar kan u zeker helpen bij een passende reisverzekering. Pas wel op voor uw reisannuleringsverzekering: die moet vaak gelijktijdig met de reis zelf of binnen een bepaalde periode na het boeken van de reis onderschreven worden, wil die geldig zijn.
Aan sommige kredietkaarten zit eveneens een reisverzekering gekoppeld. Hebt u een dergelijke kredietkaart, dan is het uiteraard niet nodig om de daardoor verzekerde risico’s ook nog op te nemen in een eventuele reisverzekering.
Doorlopende reisverzekering of reisverzekering voor iedere aparte reis?
Jaarpolissen kunnen financieel voordeliger uitkomen wanneer u meer dan één keer per jaar op vakantie gaat. Bovendien valt een weekendje weg in eigen land ook onder zo’n polis. Vaak is de voorwaarde dat u minstens één overnachting geboekt hebt. Dan wordt ook een korte trip in België als “reis” beschouwd.
Een ander voordeel van zo’n doorlopende reisverzekering is de beperkte administratieve rompslomp. Eens u zo’n doorlopende reisverzekering heeft afgesloten, kan u gerust zijn voor de rest van het jaar. Bv. voor een weekendtrip moet u dan niet meer denken aan een reisverzekering.
TIP Sla de contactgegevens van uw (reis)verzekeraar op in uw gsm. Zo hebt u die altijd dichtbij u als ze nodig zijn.
Bron: www.wikifin.be/nl/themas/verzekeren/reisverzekering/de-reisverzekering-een-notendop